UPK Ljubljana je v skladu z uveljavitvijo Zakona o dostopnopsti spletišč in mobilnih aplikacij posodobila svoje spletne strani, da bi bile uporabnikom čim bolj dostopne in funkcionalne.

Definicije Dostopnosti:

 • Ko govorimo o Dostopnosti, govorimo o oblikovanju izdelkov, naprav, storitev ali samega okolja tako, da je čim bolj dostopno tudi ljudem, ki imajo določene omejitve in posebne potrebe. Koncept dostopnosti mora zagotavljati tako "neposreden dostop" (tj. brez pomoči), kot tudi "posreden dostop", kar pomeni možnost uporabe podporne tehnologije.
 • Dostopnost ne smemo zamenjevati z uporabnostjo, kot je obseg, do katerega lahko določen uporabnik uporablja določene izdelke, naprave, storitve ali okolje, da doseže svoje cilje.
 • Dostopnost je univerzalno oblikovanje, ki pomeni proces ustvarjanja izdelkov, uporabnih za najširši spekter ljudi, ne glede na to, ali imajo kakšno individualnost ali ne.

Splet je v osnovi zasnovan tako, da lahko deluje za vse ljudi, ne glede na njihovo strojno opremo, programsko opremo, jezik, lokacijo ali sposobnost, in ko ustreza temu cilju, je dostopen ljudem s široko paleto slušnih, gibalnih, vidnih in kognitivnih sposobnosti. Zato je vredno se potruditi, da na spletu kolikor se da umaknemo morebitne ovire, ki ljudi izključujejo iz uporabe le tega.
Zaradi navedenega so naše spletne strani izdelane na način, da so dostopne na različnih napravah in se samodejno prilagajajo velikosti zaslona s prerazporeditvijo vsebine (računalniki, tablice, mobilni telefoni) , dostopne so z različnimi brskalniki in z različnimi operacijskimi sistemi, prav tako pa smo oblikovali orodje, s katerim lahko nekatere "ovire" spremenimo v dostopne informacije tudi za ljudi, ki imajo morebiti katero od zgoraj naštetih omejitev.

S klikom na ikono se omogočijo sledeče možnosti:

 • navigacijo preko tipkovnice
 • ustavitev morebitnih animacij med vidnimi vsebinami
 • tri možnosti spremembe kontrasta na spletišču tako, da si prikazano vsebino lahko spremenite v vam najbolje vidno
 • povečevanje velikosti pisave
 • v primeru posebnih pisav na spletni strani, ki so vam težko berljive, si lahko celotno pisavo na spletni strani spremenite na osnovno bralno pisavo Arial
 • obarvane besede med vsebino, ki predstavljajo aktivne povezave na druge vsebine in jih morebiti ne zaznate dovolj, si lahko označite tako, da se podčrtajo
 • lahko si podčrtate naslove v vsebini
 • kadar je slika za vas težko prepoznavna, si lahko prikličete njen naslov/opis
 • če vam je pri uporabi miške njen običajni kazale (kurzor) slabo viden, vam ponujamo dve povečani opciji

V kolikor nobena od izboljšav v sklopu orodja za vas ni ustrezna, vam je pod naslovom "Kontaktirajte nas" na voljo elektronski naslov, kamor nam lahko pošljete vaše vprašanje in Vam bomo odgovorili v čim krajšem času.

Nadzor nad izvajanjem Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja izvaja:
Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo (IRSID),
Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana
gp.mdp(at)gov.si, www.gp.mdp@gov.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava