Ambulanta za spolno zdravje je ambulanta, ki ponuja klinično obravnavo in zdravljenje s poudarkom na spolnosti in z njo povezanimi težavami in skrbmi ali motnjami.
Ambulanta se ukvarja s svetovanjem in zdravljenjem že več kot 30 let. Svojo profesionalno pomoč nudi vsem ljudem – ne glede na njihovo spolno izraznost, spolno identiteto, spolno usmerjenost, spolne zmožnosti, življenjske okoliščine ter etnično, kulturološko, versko ali rasno pripadnost. Prav tako je zagotovljena zaupnost podatkov in visoki etični standardi v zvezi s spoštovanjem spolnih pravic.

V ambulanti za spolno zdravje poteka obravnava na osnovi medicinske in psihoterapevtske kompetentnosti z namenom promocije spolne zdravja. Ambulanta je namenjena tako ženskam, moškim ter trans-osebam, prav tako enakovredno obravnava hetero-, homo-, bi- seksualne posameznike in/ali pare. Na področju kliničnega zdravljenja je izhodišče širok spekter skrbi glede spolne identitete, usmerjenosti ter spolnih izraznosti. Ambulanta se torej ukvarja z odnosi, izraznostmi, praksami, funkcijami in identitetami s področja spolnosti.

Pri spolnih težavah je pomoč usmerjena v: obravnavo povečanega ali zmanjšanega spolnega uživanja, erektilne zmožnosti, prehitrega ali zakasnelega izliva, orgazmične zmožnosti, upada lubrikacije, pojava spolne/genitalne bolečine…

Potreba za nasvet in podporo z namenom promocije spolnega zdravja se lahko pojavlja v vseh življenjskih obdobjih posameznika ali para. Spremembe življenjskih okoliščin prinašajo raznolike izzive, ki lahko potrebujejo nasvet seksologa, na primer zaradi pojava telesne bolezni ali funkcionalnih nezmožnosti.

Ambulanto za spolno zdravje vodi Irena Rahne-Otorepec, dr. medicine, specialistka psihiatrije in evropska specialistka spolne medicine, z dolgoletnimi teoretičnimi in kliničnimi izkušnjami na področju seksologije, ki je del svojega profesionalnega znanja pridobila pri Evropskem združenju za spolno medicino in ima opravljen tudi evropski izpit. Je članica Slovenskega združenja za spolno medicino (SSSM), Evropskega (ESSM) in Mednarodnega združenja za spolno medicino (ISSM) ter članica multi-disciplinarnega Slovenskega seksološkega društva (SSS). Poleg tega vodi tako imenovano ekspertno skupino za spremembo spola pri Republiki Slovenije.

Zdravljenje

Spolnost se nujno obravnava večdimenzionalno, ker nanjo vplivajo raznoteri dejavniki – tako biološki, psihološki, odnosni, prav tako pa so pomembna tudi stališča in prepričanja. Spolnost ni izolirana, ampak se razumeva kot integriran del življenja. Pri tem se spoštuje njena raznolikost tako v izraznostih kot tudi praksah ter različna pričakovanja in vrednote. Zdravljenje poteka lahko individualno, v paru (hetero, ali homo-seksualnem), pa tudi v skupini, če se za to pokaže pripravljenost in/ali potreba.

Ambulanta se nahaja v sklopu Centra za mentalno zdravje, Grablovičeva 44a v Ljubljani.
Telefon za naročanje: 01/5874 943.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava